Hitta Sittbenet...

När man rider så är det av yttersta vikt att man på ett korrekt sätt använder sina sittben. Detta framkom som samtalsämne här på hyllan. Frågan är inte hur det uppkom, för det kan enkelt förklaras med att det var självaste godsägaren som berättade om detta, och som ni vet så är han hästägare. Nej, det var istället själva sittbenet, var sitter det exakt i kroppen och hur ser det ut? Det blev till att googla för godsägaren.

sittben, o´s i´schii, bäckenets bakre, nedre pariga ben som är sammansmält med tarmbenet (os ilii) och blygdbenet (os pubis), tillsammans med vilka det bildar höftbenet (os coxae).



Bilden skapade ytterligare fråga. Denna gång om tarmbenet som vi inte hade hört talas om. Vad var dess funktion?



Bäckenet skyddar tarmar och urinblåsa

Bäckenet byggs upp av korsbenet och två höftben. Benen bildar tillsammans en ring som skyddar bland annat urinblåsan och delar av tarmen. Framtill förenas de båda höftbenen med hjälp av en fog som kallas symfysen. Baktill förenas höftbenen och korsbenet i de båda sakroiliakalederna.

Höftbenen är i sin tur uppbyggda av tre ben som kallas tarmben, sittben och blygdben. Tarmbenet har en stor vinge som skyddar tarmarna. Området mellan vingarna kallas stora bäckenet, medan den nedre delen av bäckenet som ligger framför korsbenet kallas lilla bäckenet.

Tack vare bäckenets uppbyggnad flyttas kroppstyngden över från ryggraden via korsbenet, sakroilikalederna och höftbenen till benen. När man sitter hamnar kroppstyngden på de båda sittbensknölarna.

Kvinnans bäcken är vidare och bredare än mannens. Det är nödvändigt vid graviditet och förlossning.

 

 

-Ja, det sista visste vi nog alla. Men upprepning är lärdomens moder. Eller vad det nu heter... Godsägaren får nog googla på det med.




Fredag och tips nr 16

Med tanke på den helt ovetenskapliga studien som har skett här på bloggen vad gäller fint väder på fredagarna så kanske det kan vara dags att knyta ihop säcken (så att säga i juletider).

Idag så regnar det.

Förra fredagen så var det lite, lite sol men mest ”dåligt väder”. Vad som ligger inom den beteckningen är upp till er själva men det var inte soligt.

Innan dess så var det en fredag med mest mulet och ”dåligt väder”.

Nu så är vi ju inne i en ostadig period med mulet, regn och blåst. Som om hösten har kommit för sent och därmed stoppat upp snön som borde ha täckt vårt avlånga land sen en liten tid tillbaka. Som om vi fortfarande är i november, en månad som vissa här på hyllan döpt till ”Den tråkigaste månaden på året”.

För att muntra upp ni läsare så kan vi berätta att det har kommit upp en gran på
Marievikstorget och i år så lyste den tidigt! Ni som befann er på torget förra julen ska tydligen veta att man inte tände belysningen i granen förrän efter Lucia förra året, vilket i vårt tycke var alldeles för sent. Nu lyser den (även om det ser lite futtigt ut med några slingor). Desto vackrare är det att blicka ut övre kajen på morgonen, innan solen har gått upp, och se på alla balkonger som stoltserande har ljusslingor, lysande stjärnor och granar som ännu inte har fått komma in i värmen.

Roligt denna vecka (tyvärr inte fångad på bild) är den dumper som åker omkring här i området. Saftblandaren på taket har fått en pappstjärna påträdd. Väldigt juligt.

Och veckans bästa tips på hur man ska använda sitt cykelsadelskydd är att trä på den på osten innan man sätter den i kylskåpet.  Detta är tips nr 16!

För att ändå ha med en bild på bloggen så kommer denna, tagen från fågelnivå, vid en inflygning till Bromma. Fotografen låter hälsa att det tog 2 månader, ett antal inflygningar och stor planering av sittplats för att ta dessa bilder. Vi här på hyllan uppskattar envisheten! Och nej, de är inte från idag - det regnar ju inte på bilderna.

 

 

 

 

 


RSS 2.0