Hitta Sittbenet...

När man rider så är det av yttersta vikt att man på ett korrekt sätt använder sina sittben. Detta framkom som samtalsämne här på hyllan. Frågan är inte hur det uppkom, för det kan enkelt förklaras med att det var självaste godsägaren som berättade om detta, och som ni vet så är han hästägare. Nej, det var istället själva sittbenet, var sitter det exakt i kroppen och hur ser det ut? Det blev till att googla för godsägaren.

sittben, o´s i´schii, bäckenets bakre, nedre pariga ben som är sammansmält med tarmbenet (os ilii) och blygdbenet (os pubis), tillsammans med vilka det bildar höftbenet (os coxae).



Bilden skapade ytterligare fråga. Denna gång om tarmbenet som vi inte hade hört talas om. Vad var dess funktion?



Bäckenet skyddar tarmar och urinblåsa

Bäckenet byggs upp av korsbenet och två höftben. Benen bildar tillsammans en ring som skyddar bland annat urinblåsan och delar av tarmen. Framtill förenas de båda höftbenen med hjälp av en fog som kallas symfysen. Baktill förenas höftbenen och korsbenet i de båda sakroiliakalederna.

Höftbenen är i sin tur uppbyggda av tre ben som kallas tarmben, sittben och blygdben. Tarmbenet har en stor vinge som skyddar tarmarna. Området mellan vingarna kallas stora bäckenet, medan den nedre delen av bäckenet som ligger framför korsbenet kallas lilla bäckenet.

Tack vare bäckenets uppbyggnad flyttas kroppstyngden över från ryggraden via korsbenet, sakroilikalederna och höftbenen till benen. När man sitter hamnar kroppstyngden på de båda sittbensknölarna.

Kvinnans bäcken är vidare och bredare än mannens. Det är nödvändigt vid graviditet och förlossning.

 

 

-Ja, det sista visste vi nog alla. Men upprepning är lärdomens moder. Eller vad det nu heter... Godsägaren får nog googla på det med.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0